Na mirno putovanje s bebom

Vožnja s djetetom u automobilu može biti posve drugačija od svih vožnji, na koje ste bili naviknuti, prije nego što ste postali roditelji. Pročitajte nekoliko naših savjeta za smirenije, zadovoljnije i sigurnije putovanje, kako za vas, tako i za bebu! >>

ODABIR PRAVOG I TOČNOG “TAJMINGA“

Naime, kada je među putnicima u automobilu također i beba, tajming vožnje se obično odabire i prilagođava prema njegovom ritmu. Predlažemo, da planirate vožnju automobilom na temelju vremena, kada vaša beba obično spava. Tako će nježno treskanje tijekom vožnje ugodno uspavati bebu i odmah će putovanje biti mirnije za sve putnike u automobilu.

Ako se spremate na dugo putovanje, imajte na umu te obavezno uzmite u obzir, da će u tom slučaju biti potrebno zaustaviti se više tj. nekoliko puta jer će trebati dijete nahraniti i/ili previti. Osim toga, čak je preporučljivo, da se zaustavimo također i zbog djetetova položaja u jajetu odnosno u autosjedalici: za novorođenčad do 2 mjeseca starosti se savjetuje, da se zaustavimo na približno 1-2 sata za vrijeme vožnje, za starije bebe na približno 3 sata.

Tijekom stajanja, bebu polako uzmemo iz autosjedalice, nahranimo ju, previjemo i mazimo te ukoliko nam prostor u autu to dopušta, stavimo ju na čvrstu i tvrdu podlogu, da se lijepo razgiba. Nakon 10-ak minuta odmora i pauze nastavljamo vožnju.

POGLED NA DIJETE

Vožnja s bebom u autosjedalici, okrenutom suprotno smjeru vožnje na stražnjem sjedalu može biti veoma neugodna jer ne možemo vidjeti, što se događa s njom u jajetu.

Sve dok ste u autu i to često sami s bebom, koje sjedi u autosjedalici okrenutoj suprotno smjeru vožnje, topla preporuka je kupovina dobrog ogledalca, koje će Vam omogućiti korištenje retrovizora i jasniji pogled na bebu u jajetu odnosno u autosjedalici.

ZABAVA ZA VRIJEME VOŽNJE?

Velika većina mlađih beba prespava vožnju. Što se događa sa starijim bebama, koje su često već budne za vrijeme vožnje?

Tada dobro dođu mekane, najčešće plišane ili gumene igračke, koje objesimo ili pričvrstimo na ručku jajeta i na taj način pomažu bebi odvratiti pažnju/skrenuti pozornost tijekom vožnje, da vrijeme brže prođe, a vama omogućuju mirniju i sabraniju vožnju. Ne zaboravite također na bebinu najomiljenu mazilicu!

REZERVNE POTREPŠTINE

Na putovanju s djetetom nikada ne možete biti previše spremni. Neovisno o tome, koliko vremena traje putovanje i da li je put kratka ili duga, pametno je sa sobom imati torbu za previjanje, u kojoj ne smiju nedostajati sljedeće stvari:

 • pelene i dječje vlažne maramice,
 • podloga za previjanje,
 • bočica s vodom i adaptirano mlijeko, ako dijete nije dojeno,
 • dekica,
 • dovoljno rezervne odjeće i obuće,
 • duda, ukoliko ju je beba prihvatila,
 • najpotrebnija prva pomoć (toplomjer, čepići za guzu, fiziološka otopina).

Torbe za previjanje

NIKADA NA ODMOR BEZ POPISA

Prije samog odlaska na godišnji odmor, preporučujemo da napravite popis svih potrebnih stvari, što trebate spakirati. Prije odlaska na put se dobro raspitajte i priupitajte, da li će na vašem odredištu biti potreban prijenosni krevetić za bebu ili će Vam to oni osigurati? Kakva je situacija s grijačem vode? Ili stolcem za hranjenje?

Da li će biti hladnije temperature ili ćete trebati ponijeti topliju odjeću? Ovogodišnje ljeto je invazija komaraca i dobro bi došla mrežica protiv insekata za vaša dječja kolica?

Prilikom slaganja prtljage u prtljažnik automobila,ne zaboravite na pravilo i zapamtite: teže predmete stavljate na dno prtljažnika i neka budu dobro fiksirane.

Što više ih se usmjeri prema centru vozila, kako bi težina bila izbalansirana. Lakše predmete postavite na vrh s otprilike jednakom raspodjelom težine na obje strane prtljažnika.

Važno je uzeti u obzir, da u slučaju zaustavljanja, gdje bi vam trebala npr. dječja kolica, isto ne stavljate preduboko u prtljažnik automobila.

OSTALA PRTLJAGA U AUTOMOBILU

S dolaskom bebe dolazi također i cijela hrpa opreme i potrepština, koje su veoma često potrebne čak i kada smo s njom na putovanju. Dječja kolica, prijenosni krevetić, možda kasnije također i stolac za hranjenje – sve su to dijelovi opreme, koji zauzimaju dosta prostora u automobilu te se može dogoditi, da prtljažnik odjednom postane premali i okvir kolica se nađe na stražnjem sjedištu pored dječje autosjedalice, u kojoj je dijete smješteno.

U tom slučaju ne smijete zaboraviti popraviti okvir kolica (ili drugih komada prtljage), jer bi u slučaju eventualnog jačeg kočenja mogla biti ugrožena sigurnost djeteta i drugih putnika u automobilu!

ODGOVARAJUĆA DJEČJA AUTOSJEDALICA

Neka prva vožnja iz rodilišta bude sigurna – u dječjoj autosjedalici i to neka vrijedi za cjelokupan period korištenja dječjih autosjedalica. Kako znamo, kada je vrijeme za zamjenu tj.prebacivanje na veću autosjedalicu, možete pročitati OVDJE.

Najnoviji standardi sigurnosti i smjernice predlažu, da je za djecu do minimalno 15. mjeseca starosti vožnja sigurnija, ako se voze u autosjedalici, koje je okrenuto suprotno smjeru vožnje. Više informacija o odabiru najbolje i najprikladnije dječje autosjedalice za vaše dijete možete pročitati u našoj blog objavi.

Kako izabrati sjedalicu

Nadamo se da Vam je ova kratka blog lista bila od pomoći. U slučaju dodatnih pitanja ili nejasnoća – s punim povjerenjem se obratite našem stručnom timu, te bez oklijevanja iskoristite naših 30+ godina iskustva i znanje! Tu smo za Vas!

Da li želite više korisnih savjeta?

Naručite se i prijavite na naše e-vijesti, gdje za vas pripremamo zanimljive sadržaje i korisne savjete, koji će olakšati svakodnevnicu.

Za Hepi mališane i roditelje!

Proizvod je dodan u usporedbu.
  Košarica
  Vaša košarica je praznaIdi natrag