Kada je vrijeme za kupovinu nove autosjedalice?

Da li je već pravo vrijeme, da djetetu kupimo novu/veću autosjedalicu? Veoma često pitanje roditelja, koji traže najbolja rješenja za svoje mališane. Pripremili smo pregled od tri prekretnice, pored kojih je kupovina nove autosjedalice zasigurno neophodna.

description

Dolazi novorođenče

Roditelji se s kupovinom nove autosjedalice obično susreću već prije dolaska djeteta na svijet. Na toj točki se često nađu u poplavi informacija, koje ih zbunjuju i otežavaju njihov izbor. Za tu svrhu smo pripremili kratak vodič Kako izabrati dječju autosjedalicu?

Najčešća praksa je, da roditelji već iz rodilišta odvezu novorođenče u takozvanom “jajetu“ (npr. RECARO Avan iSize), koju brižno pripreme već prije dolaska novog člana i i koriste ju dok dijete ne napuni godinu dana. “Jaje“ daje roditeljima fleksibilnost, jer se često može staviti na kolica, što roditeljem olakšava brze i kratke skokove do trgovine ili pedijatra bez potrebe da nosiju “jaje“ s bebom u rukama.

Kao veoma praktičan se iskazao također i model 2u1 sjedalice RECARO Salia Elite iSize; okretljiva autosjedalica, koja također već sadrži uklonjivo “jaje“. Kada ju beba preraste, jaje se ukloni i koristi se samo sjedalica do približno 4. godine starosti.

RECARO Salia Elite

Mališan je prerastao trenutnu sjedalicu

Osnovno pravilo vrijedi, da je autosjedalicu potrebno namjestiti s novom, kada ju dijete preraste.
Na internetu je moguće veoma često pronaći informaciju, da je autosjedalica premala, kada djetetova glava seže preko leđnog dijela sjedalice. Ta informacija je pogrešna. Naime, puno češće se dogodi, da dijete s ramenima preraste kopčanje ramenskih pojaseva na najvišoj poziciji i tada je vrijeme za izbor većeg modela autosjedalice. 

Kao pomoć prilikom određivanja okvirnog vremena zamjene autosjedalice, pomoći će vam također i oznake na samoj autosjedalici. Kod nekih modela je označena približna starost djeteta, kod drugih težina u kilogramima, po i-Size standardima je određena djetetova visina u centimetrima.

Ta je još najrelevantnija, jer znamo, da djeca iste starosti nisu uvijek jednakih veličina, još manje jednake težine, jer je ovisna također od djetetove konstitucije i ne samo visine. Primjer autosjedalica s i-Size klasifikacijom su RECAROVI modeli SaliaToria Elite i Mako Elite 2 i-Size.

RECARO Mako Elite 2

Sjedalica je sudjelovala u prometnoj nesreći

Autosjedalica se mora hitno zamijeniti također u slučaju, da je sudjelovala odnosno prisustvovala u prometnoj nesreći ili ukoliko se na njoj iz bilo kojeg drugog razloga pojave pukotine ili oštećenja. Iako oštećenja možda na prvi pogled ne izgledaju ozbiljno, mogu imati ključni utjecaj na sigurnost djeteta i pouzdanost korištenja u budućnosti.

Na tom mjestu obraćamo pozornost i upozoravamo također na opasnosti kupovine rabljenih autosjedalica. Ako ne poznajete njihovu povijest, veoma je teško znati, u kakvom stanju je zapravo autosjedalica. Sjedalica može na prvi pogled djelovati besprijekorno, ali ne možemo znati, što se skriva u njezinoj konstrukciji. Iako bi s takvom kupovinom mogli uštedjeli dragocjene kune, riskirate djetetovu sigurnost, što definitivno i zasigurno ne želite.

Da li želite više korisnih savjeta?

Naručite se i prijavite na naše e-vijesti, gdje za vas pripremamo zanimljive sadržaje i korisne savjete, koji će olakšati svakodnevni obiteljski život.

Za Hepi mališane i roditelje!

Proizvod je dodan u usporedbu.
close
    Košarica
    Vaša košarica je praznaIdi natrag
    Preporučujemo