U sjedalici okrenutoj u suprotnom smjeru do 5 puta sigurnije

Znate li da je vaše dijete do 5 puta sigurnije u autosjedalici okrenutoj u suprotnom smjeru, nego u autosjedalici okrenutoj u smjeru vožnje? Vjerojatno se pitate zašto je to tako. Pa, reći ćemo vam zašto.

To znači da se u slučaju sudara šanse za preživljavanje ili izbjegavanje ozbiljnih ozljeda povećavaju, ako vaše dijete putuje u autosjedalici okrenutoj u suprotnom smjeru umjesto prema naprijed. Vjerojatno se pitate zašto je to tako. Pa, reći ćemo vam zašto:

Razlog tome je što je glava djeteta nesrazmjerna tijelu i čini do 25% ukupne tjelesne težine, u usporedbi s odraslom osobom gdje glava čini samo oko 6% ukupne tjelesne težine.

Istodobno, vrat djeteta je posebno ranjiv, jer nije potpuno razvijen. Vrat djeteta je posebno osjetljiv, a s obzirom na težinu glave, postaje još važnije pružiti podršku i zaštitu vratu djeteta što je dulje moguće.

Testovi frontalnih sudara pokazuju da su sile koje djeluju na vrat otprilike 5 puta veće kada dijete sjedi okrenuto prema naprijed, u usporedbi s onima koja su okrenuta u suprotnom smjeru.

Tijekom sudara u autosjedalici okrenutoj u smjeru vožnje, tijelo izlazi iz autosjedalice, pri čemu pojas drži samo gornji dio tijela na mjestu, ali glava i dalje ide naprijed. To rezultira prijenosom sile udarca na vrat djeteta, stvarajući ogromnu napetost u vratu.

Prednost autosjedalice okrenute u suprotnom smjeru vožnje

Najveća prednost autosjedalice okrenute u suprotnom smjeru vožnje, je ta što podržava cijelu duljinu leđa, vrat i glavu djeteta, distribuirajući sile sudara preko veće površine i time značajno smanjuje sile koje djeluju na vrat.

Stoga autosjedalica okrenuta u suprotnom smjeru vožnje pruža vašem djetetu bolju zaštitu i smanjuje rizik od fatalnih ozljeda u slučaju sudara.

Iako opće preporuke kažu da se djeca trebaju voziti okrenuta u kontra smjeru vožnje do minimalne dobi od 15 mjeseci, a većina dječjih sjedalica na tržištu dizajnirana je tako da dopuštaju vožnju okrenutu suprotnom smjeru vožnje do dobi od 4 godine, cilj Axkid-a je da putuju okrenuta u suprotnom smjeru vožnje što je duže moguće, radi vlastite sigurnosti.

Višeputa nagrađivana AXKID ONE je jedina ISOFIX sjedalica na svijetu koja omogućuje vašem djetetu da putuje okrenuto u suprotnom smjeru vožnje do 125 cm / 23 kg, otprilike do 7 godina, a također je Plus Testirana i odobrena prema propisu R-129 (i-Size).

To znači da u usporedbi s drugim ISOFIX sjedalicama vaše dijete može putovati u najsigurnijem smjeru čak 2 godine dulje!

Sjedalica AXKID ONE

Birajte autosjedalicu okrenutu u suprotnom smjeru!

Zaključak: Putovanje okrenuto u suprotnom smjeru od smjera vožnje što je duže moguće mnogo je sigurnije od putovanja okrenutog prema naprijed, stoga birajte autosjedalicu okrenutu u suprotnom smjeru radi sigurnosti svog djeteta!

Da li želite više korisnih savjeta?

Naručite se i prijavite na naše e-vijesti, gdje za vas pripremamo zanimljive sadržaje i korisne savjete, koji će olakšati svakodnevnicu.

Za Hepi mališane i roditelje!

Proizvod je dodan u usporedbu.
    Košarica
    Vaša košarica je praznaIdi natrag
    Preporučujemo