Recenzija RECARO Celona i Sadena

Pročitajte iskustvo korištenja dječjih kolica RECARO Celona i Sadena blogerice Strollerice koja je temeljito stestirala oba dva modela >

By: strollerica*

*Ines, mama trojice dječaka, koja je već testirala više od 200 dječjih kolica.

 

OSOBNA ISKAZNICA

Marka: RECARO

Model: Sadena

Tip: kolica srednje veličine

Model: Celona

Tip: kolica standardne veličine

Zemlja porijekla: Njemačka

Supermoći: mogućnost kombiniranja svih komponenti, neovisno o modelu

RECARO je jedan od onih brendova za koje znate i dok ste single, bez djece. Radi se o brendu s preko 110 godina iskustva u automobilskoj industriji – Recaro stavlja sigurnost i udobnost na prvo mjesto, još od davne 1906.godine! Donedavno su u baby svijetu bili poznati po visokokvalitetnim autosjedalicama, a spajanjem s Artsana grupom 2019, ova njemačka firma lansira seriju novih proizvoda – više o tome možete pročitati u našem intervjuu.

S velikom dozom treme sam dočekala njihova dva noviteta – Celonu i Sadenu. Premda su se već sigurno vratila divnoj ekipi Recaro Kids Slovenija&Hrvatska, dala sam si vremena da se slegnu doživljaji, kako bi recenzija bila što objektivnija.
Ovo je također prva dvostruka recenzija, jer se radi o 2 konstrukcije, no svi dodaci se mogu koristiti na obje – sjedište, adapteri, meka košara te tvrda košara. Idemo..?

Kao i uvijek, započinjemo s tehnikalijama, za sve koji prvo žele provjeriti dimenzije i težinu.

CELONA

ZA

 • Kvalitetni kotači koji odlično podnose neravnine
 • Iznimno laka za upravljanje, čvrsta, robusna
 • Prostrano, udobno sjedište u oba smjera
 • Upravljačka ručka prilagođena svim visinama
 • Zauzimaju minimalno prostora u prtljažniku.

PROTIV

 • Cijena odgovara kvaliteti, no nešto je viša.

TEHNIČKI PODACI

Težina

 • Kolica sa sjedištem: 12.5 kg
 • Konstrukcija: 8 kg

Nosivost

 • Ukupna nosivost: 22 kg
 • Košara za stvari: 5 kg

Dimenzije

 • Sklopljena: 57 x 30 x 65 (sa sjedištem) / 57 x 28 x 64 (samo okvir)
 • Rasklopljena: 57 x 79 x 93-110
 • Visina ručke: 93 – 110 cm
 • Prednji kotači: 18 cm
 • Stražnji kotači: 28 cm.

SADENA

ZA

 • Kao stvorena za urbane sredine
 • Laka za upravljanje, jednostavna za korištenje
 • Savršeno sjedište, koje dijeli s Celonom
 • Odličan izbor za sve visine.

PROTIV

 • Sklopljena sa sjedištem ima slične dimenzije kao Celona.

TEHNIČKI PODACI

Težina

 • Kolica sa sjedištem: 11 kg
 • Konstrukcija: 6.5 kg

Nosivost

 • Ukupna nosivost: 22 kg
 • Košara za stvari: 5 kg

Dimenzije

 • Sklopljena: 54 x 35 x 66 (sa sjedištem) / 54 x 22 x 62 (samo okvir)
 • Rasklopljena: 54 x 87 x 90-110 cm
 • Visina ručke: 90 – 110 cm
 • Prednji i stražnji kotači: 18 cm.

 

Celona/Sadena – Košara za novorojenčka

 • Težina: 4,5 kg
 • Nosivost: 9 kg
 • Sklopljena: 42 x 84 x 16,5 cm
 • Rasklopljena: 42 x 84 (kompletna duljina) / 75 (unutarnje mjere) x 63 (do vrha krova) / 30 (dubina).

 

Celona/Sadena – Meka košara/gnjezdašce

 • Namjenjena: 0-6 mjeseci

 

Celona/Sadena – Sjedište

 • Težinaa: 4,5 kg
 • Nosivost: do 22 kg / 4 godina
 • Sjedište u ležećem položaju: 90 cm
 • Visina sjedišta: naslon 47 cm
 • Dubina sjedišta: 25 cm
 • Širina sjedišta: 30 cm
 • Dio za noge: 18 cm.

KONSTRUKCIJA

Celona i Sadena su kao dvije sestre, s minimalnim estetskim razlikama, no vožnja je sasvim različita. Dimenzije, težina, veličina kotača te način sklapanja su im točke u kojima se razilaze. U nastavku pročitajte detaljnije…

CELONA

8 kilograma minimalistički oblikovanog kvalitetnog aluminija, koji drži 4 vrhunska kotača, od kojih su prednja dva s rotacijom, te mogućnošću fiksiranja na zahtjevnijim terenima. Amortizacija je odlično odrađena, te se nalazi na sva 4 kotača.

Savršen su izbor za sve roditelje, s obzirom na teleskopsku upravljačku ručku, koju je moguće podesiti od 93 do čak 110 cm!

Celonina kočnica je dvojaka – desna strana koči, lijeva otpušta kočnicu. Sve je izvedivo samo jednim potezom, što znači da nema teoretske šanse da izgrebete cipele (bonus: mi smo je isprobali i bosi).

Osim toga, upravo takva kočnica je lako dostupna i uz buggy board.

Košara za stvari je otvorenog tipa i vrlo je prostrana. Vrlo je lako dostupna sa svih strana, što uvelike olakšava svakodnevicu. Premda otvorenog tipa, ima sasvim dovoljno tkanine na rubovima, kako vam stvari ne bi ispale prilikom vožnje. Nosivosti je 5 kg, no može i koja kg više (isprobano!).

Rasklapanje se izvodi tako da otpustite sigurnosnu ručicu, zatim dignete upravljačku ručku, koja u suštini aktivira kompletnu konstrukciju (tu nema dodatnih koraka!), te podignete sjedište.

Sklapanje je još jednostavnije! Ako je sjedište namontirano, prvo njega spustite (jednom rukom sve ide). Simultanim pritiskom na sigurnosni te centralni gumb na upravljačkoj ručki, te snažnim spuštanjem ručke prema dolje događa se klik, i mehanizam dalje radi sve za vas. Ne samo to – jedna su od najmanjih full-size kolica kad se sklope! (postupak se nalazi u ovom videu)

Naravno, moguće je jednim potezom odvojiti kotače od konstrukcije, te dodatno reducirati veličinu sklopljenih kolica.

Težinom su prosječna full-size kolica: sa sjedištem teže 12.5 kg, no sama konstrukcija je 8 kg težine. Možda zvuči puno, ali nije.

Na samoj konstrukciji se nalazi i ručka za nošenje, obložena istom kožom kakva je i na upravljačkoj ručki, tako da nema žuljeva.

Uz konstrukciju odmah dobivate i adaptere za autosjedalicu, što recimo većina drugih brendova nudi kao zaseban dodatak.

SADENA

Nisam sigurna kako točno opisati Sadenu, ona je sve a ne spada niti u jednu, meni poznatu kategoriju.

Sadenina konstrukcija teži svega 6.5 kg, širine 54 cm, što je čini idealnim izborom za urbane gradske sredine. Međutim, sa sjedištem se pretvara u Pepeljugu: sva udobnost ovoga svijeta s ukupno 11 kg težine.

Kotači su joj sve, samo ne staklene cipelice! U slučaju da vam treba još koji centimetar prostora u prtljažniku – moguće ih je odvojiti od konstrukcije.

4 kotača s amortizerima, od kojih se prednja dva mogu fiksirati za nešto više neravnina, nisu ništa lošija od Celoninih, samo nisu namijenjena za sve terene. Točnije, to je kao Celonina manja sestra.

Kočnica je dvojaka – desna strana koči, lijeva otpušta kočnicu. Isto kao i kod Celone, samo centimetar dva bliže tlu, zbog veličine kotača.

Savršen su izbor za sve roditelje, s obzirom na
upravljačku ručku s 3 nagiba, koju je moguće podesiti od 90 do čak 110 cm!

Košara za stvari je dostupna sa svih strana, kao i kod Celone, uz razliku u širini, zbog širine konstrukcije. To uopće nije negativno, jer i dalje nudi pregršt prostora za skoro sve što vam padne na pamet! Nama je prevezla kompletan piknik set i dekicu, te set igračaka za pijesak (5 kg mhmmm, RECARO, molim vas revizirajte to 😉 mi smo je testirali na više!).

Ono što razlikuje
Sadenu od Celone je svakako način sklapanja i rasklapanja. Naime, Sadena ima 3D fold: simultanim pritiskom na sigurnosni gumb te centralni gumb na upravljačkoj ručki kreće sve. Vrlo je jednostavno, lako i brzo – pogledaj ovdje!

Eh da, tu je i ručka za nošenje!
Težinom i dimenzijama su između dvije kategorije – sklopljena sa sjedištem naginju više k full-size kolicima, dok bez sjedišta budu kao kolica srednje veličine. Neosporivo je da su ultra kompaktna i laka!

Uz konstrukciju odmah dobivate i adaptere za autosjedalicu, što recimo većina drugih brendova nudi kao zaseban dodatak.

I za kraj sam pustila estetiku. Naime, RECARO je “all aboutsigurnost i udobnost, međutim, s novim modelima su rasturili i izgledom (osobno mišljenje, pogodili su mi ukus 😊 ) – sportska elegancija!

Celona i Sadena mogu imati crni ili sivi okvir, ovisno o vašim preferencijama. Na svim verzijama su reflektirajući elementi, za veću sigurnost u lošijim uvjetima (magla, mrak…).

Košara za novorođenče, meka košara/gnjezdašce te sjedište su iskoristivi na obje konstrukcije!

KOŠARA ZA NOVOROĐENČE

Ova udobna oaza za naše najmanje teži svega 4.5 kg, i moguće ju je sklopiti po potrebi! Iznutra je kompletno obložena prozračnim materijalom, a tu je i madrac veličine 75×30.

S gornje strane je prekrivka na zip, idealna za hladnije dane. Dodatni vizir na prekrivci je magnetni.

Krov je izrađen od dva velika panela, te dodatnim vizirom za sunčane dane. Na prvom panelu se nalazi ventilacijska mrežica, koja sprječava pregrijavanje bebe u vrućim ljetnim danima.
Na mjestu gdje dolazi glavica bebe, nalazi se još jedan ventilacijski otvor, koji ima magnetne prihvate, kako ne biste probudili dijete, a vrlo je zgodan i za bebe koje vole ležati na trbuščiću, pa mogu gledati van.

Krov se spušta simultanim pritiskom na sive gumbe sa strane, a diže jednom rukom.

Ručka za nošenje košare se nalazi na vrhu krova – a znamo koliko to olakšava naš posao!

Kompletan video pogledajte ovdje
😊

 

MEKA KOŠARA – GNJEZDAŠCE

Niste fan velikih, glomaznih košara za bebe? Živite u brdovitim krajevima? Ili jednostavno nemate dovoljno prostora u prtljažniku..?

RECARO stoga nudi i meku košaru, gnjezdašce za bebe. U ovom videu možete vidjeti kako se montira na sjedište – svega par poteza je dovoljno da imate ravnu podlogu za novorođenče. Veličinom prekriva kompletno sjedište, tako da se tu radi o minimalno 75 cm iskoristive duljine.

Vrlo je bitno za napomenuti da su kolica u potpunosti sklopiva u komadu i s gnjezdašcemnamontiranim na sjedište!

To nije samo komad tkanine, već ima i svoj madrac, dovoljno mek i prozračan, a istovremeno dovoljno čvrst za zdrav start.

Namijenjena je bebama do 6 mjeseci starosti, no i nakon prerastanja je moguće koristiti dio nje. Naime, vodonepropusna navlaka za noge se može samostalno koristiti na kolicima, kao dodatna zaštita protiv vjetra, ili umjesto zimske vreće zimi (oprez: nije zamjena, potrebna je još nekakva lakša dekica iznutra ili uz skafander).

S unutarnje strane kod nogu ima plastificirani dio, kako bi se što manje prljala.

Još jedan plus: navlaku je moguće proširiti, tako da bez problema ide sve do kraja korištenja kolica.

Dolazi u istim bojama, kao i kolica, a možete uzeti i neku sasvim drugu – ovisno o ukusu 😀

SJEDIŠTE

Kažu da šlag ide na kraju, a ovo sjedište je i šlag i trešnjica povrh svega!
Celona i Sadena dijele ovo savršeno sjedište bez truna ljubomore – obje znaju da je vrhunsko. I to sada pišem bez imalo preuveličavanja! Ne, znate šta, ne vrhunsko. Revolucionarno!

Ovo je prvo full-size sjedište koje nudi SVE što si možete zamisliti, u idealnim parametrima i sve je izvedivo samo jednom rukom. Od prve do zadnje funkcije. I sve je to svizac zapakirao u vrhunsku udobnost.

Idem redom…
Sjedište, za razliku od velike većine, nije “golo”. Ispod tkanine je sloj pjene, koji pruža dodatnu udobnost, te se prilagođava bebi.

Tkanina je dijelom od mrežastog materijala, kako bi cirkulacija zraka bila što bolja. Također, stražnji dio sjedišta ima ventilacijske otvore.

Nudi ravan ležeći položaj, poluležeći, te uspravan sjedeći položaj, jasno – u oba smjera vožnje. Za promjenu smjera vožnje: pritisnite memorijske gumbe sa strane, stisnete jedan po jedan, i tom istom rukom dignete sjedište, zarotirate i vratite na konstrukciju.

Sigurnosni sistem je hvale vrijedan! 5 točaka + magnetna kopča uz HERO sistem: dodatni jastučić za glavu i naramenice su iz jednog dijela – nema petljanja, uvijek se vraća u prvobitnu poziciju, što olakšava vaš put do djeteta.

I ne, nećete provesti sate u razmišljanju kako povisiti naramenice, kad beba izraste u visinu! Straga se nalazi mehanizam – podesite pojaseve bilo gdje između 18 i 35 cm (mjereno od guze do ramena, s time da se još dobiva na visini kad se pojasevi rastegnu, mjerila sam ih zategnute bez djeteta), uz pomoć jednog klika!

Na istom mjestu gdje je i mehanizam, imate dodatni zasebni džepić za npr.mobitel.

Naravno, tu je i rotacijska prečka. Otvara se s jedne ili s obje strane.

Krov je ogroman – krase ga 2 velika panela, jedan dodatni koji se nalazi ispod zipa, te pop-upvizir.

Na prvom panelu je i ventilacijska mrežica, za vruće ljetne dane. Nema otvorenih dijelova, tako da je maksimalno rastvoren iskoristiv i zimi.

Kada je u potpunosti raširen, doseže skoro i prečku u ležećem položaju.

Sjedište je idealnih mjera, tako da može akomodirati dijete od 6 mjeseci do 4 godine – mi smo isprobali s trogodišnjakom, i priča drži vodu.

Za manje klince, tu je u tri stupnja podesivi oslonac za noge, a za veće ima i oslonac koji je dio konstrukcije (naš trogodišnjak je tek popunio podesivi oslonac). Opet, izvedivo samo jednom rukom.

Sve navlake su perive u mašini na 30*C (jasno, bez jake centrifuge ili omekšivača). Nisam isprobala da li se sve skida samo jednom rukom 😉 možda čak i to!

Veliki plus: original kišna navlaka dolazi u pakiranju sa sjedištem, tako da ste opremljeni u potpunosti.

Boje između kojih možete birati dolaze u dvije kvalitete: Select i Prime. Kao što možete pretpostaviti, Prime je nešto više kvalitete, svilenkastije na dodir, meko i baršunasto, dok je Select prozračan, te ga odlikuje više mrežice za bolje kolanje zraka. Na testu je košara za novorođenče bila u Prime izvedbi, dok su meka košara i sjedište bile u Select izvedbi.

KAKVA JE VOŽNJA?

Naizgled ista, u rukama u potpunosti različita! Osim što se razlikuju u načinu sklapanja, težinom te dimenzijama, Celona i Sadena su totalno suprotni modeli kad je vožnja posrijedi.

Celona je pravi terenac, ima divan grip, čvrsto je na zemlji i pouzdan partner u svim situacijama. S Celonom smo prošli što se kaže, sito i rešeto: od snijega do onog ultra glatkog škripavog parkinga. Kroz vinograde sam fiksirala kotače, i to su položila.

Moram priznati da mi je bolje leglo sklapanje kod Celone. Možda sam navikla na taj princip, uz naš iCandy

Za jedna “full-size“ kolica su jako kompaktna! A sklapanje u komadu sa sjedištem, neovisno o smjeru vožnje, je osvježenje.

Kao i ručka za nošenje, obložena kožom, no nije fiksna, već se rotira u ruci, tako da nema žuljeva. To me spasilo do 3ćeg kata bez lifta! Čak uz to nisam niti osjetila težinu samih kolica.

Počinjem misliti da je kod drugih kolica više problem nezgrapnost, i nedovoljno dobro osmišljeno praktično rješenje za takve situacije, koliko sama kilaža!

Sadena je lakša, lepršavija, gradska cura koja će se bez problema uhvatiti povremeno u koštac i s nešto grubljim površinama. Doslovce klizi!

Ako ćemo iskreno, sve smo mi terene prošli i sa Sadenom, tako da mogu reći da nudi više no što kažu. Jasno, nije isti osjećaj u vožnji.

Nju smo birali za sve brzinske šetnje, odlazak u dućan, vožnju tramvajem – Sadena je iznimno agilna, i bolje se ponaša u uskim prostorima.

Video kako se Celona i Sadena ponašaju u prometu je ovdje

Ne pitajte me koja su mi draža. Zapravo, znate koja? Ona koja imaju ovo genijalno sjedište na sebi.

Sjedište ne da me osvojilo, već smatram da bi trebalo postati standard u svijetu kolica. Ima doslovno sve što sam do sada drugima zamjerala. Performanse, udobnost za bebe, lakoća korištenja, izgled… i još ide na obje konstrukcije! Jednako je komotno za jednogodišnjaka i trogodišnjaka.

S košarom za novorođenče smo se najmanje družili, ipak smo malo veći već, no testirali smo je za jedan popodnevni spavanac, i položila je.
Veliki plus je što se može sklopiti, tako da ne zauzima puno prostora, nakon što je beba preraste 😊

 

Gnjezdašce je prekrasno, i preporučujem ga svima koji nemaju puno prostora (jer se sklapa u komadu!), ili žive u pretežito brdovitim krajevima.

Maksimalno je iskoristivo – do +10 st. C nam je služilo kao navlaka protiv vjetra, a na nižim temperaturama smo ubacili laganu dekicu.

Smajlić sa svojih skoro 100 cm visine također stane u nju, kad se otvori dodatni panel. Veliko olakšanje je to što je iznutra plastificirano, tako da prljave cipelice neće zeznuti stvar.


Kad sve zbrojim i oduzmem, ovo testiranje je više bila privilegija, nego usluga. Ako su vam u budžetu, imate moje najtoplije iskrene preporuke!

DODACI (kupuju se zasebno)

 • RECARO torba za prematanje
 • Autosjedalice RECARO (Avan, Salia Elite)
 • Zimska vreća
 • Suncobran
 • Držač za čašu
 • Mrežica protiv komaraca (za sportski dio ili košaru)
 • Rukavice za roditelje.

PS. Ovo nisu prva Recaro-va kolica koja su recenzirana – detalje o Recaro Easylife Elite 2 pročitajte ovdje.

*Sponzorirani, no ne plaćeni sadržaj. Kolica su posuđena u svrhe recenziranja na određen vremenski period. Ova recenzija sadrži moja osobna (koliko je to god više moguće – objektivna) razmišljanja kroz iskustvo stečeno korištenjem navedenog proizvoda. Ovim putem se zahvaljujem Recaro Hrvatska/Slovenija team-u, na posudbi, brzim i stručnim odgovorima na sva moja dosadašnja pitanja, na ukazanom povjerenju i prijateljskoj konverzaciji od prvoga dana!

ORIGINAL ZAPIS RECENZIJE: https://strollerica.com/recenzija-recaro-celona-sadena/

Proizvod je dodan u usporedbu.
  Košarica
  Vaša košarica je praznaIdi natrag
  Preporučujemo